Ο Τομέας Δομικών Έργων στην Λευκωσία

Ο Τομέας Δομικών Έργων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος κινητικότητας Erasmus+, oλοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα με τίτλο «Κατάρτιση σε εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών». Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από 30 Μαρτίου έως 13 Απριλίου 2019 στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του Intercollege στη Λευκωσία.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος, οι 32 μαθητές των τομέων Δομικών Έργων και Πληροφορικής παρακολούθησαν μαθήματα πάνω σε βασικές έννοιες των Γ.Σ.Π. (μοντελοποίηση πραγματικού χώρου, είδη χαρτογραφικών μοντέλων) και στην συνέχεια σχεδίασαν και ανέλυσαν ένα σενάριο μελέτης στα Γ.Σ.Π. με τη βοήθεια του λογισμικού ArcMap. Παράλληλα, οι μαθητές παρακολούθησαν εξειδικευμένα σεμινάρια πάνω σε θέματα όπως : δημιουργία βιογραφικού σημειώματος, η διαφορετικότητα στον επαγγελματικό χώρο, οι τεχνικές συνέντευξης και διαχείρισης άγχους και χρόνου. Επίσης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις σπουδές σε κρατικά και ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσες και εργαστήρια του Intercollege και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Συγχρόνως, το πρόγραμμα περιελάμβανε ενδιαφέρουσες πολιτιστικές επισκέψεις :

Στην Λευκωσία το πρόγραμμα περιελάμβανε ξεναγήσεις στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στα Φυλακισμένα Μνήματα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου και στα Κατεχόμενα. Στην ξενάγηση στην πόλη της Πάφου επισκεφθήκαμε τη Πέτρα του Ρωμιού και τα ψηφιδωτά της Πάφου. Στην Λεμεσό, η ξενάγηση περιελάμβανε επισκέψεις στη Xοιροκοιτία, στο Κάστρο Κολοσσίου, στο Μώλο και τη Μαρίνα της Λεμεσού. Επίσης, οι μαθητές πριν την αναχώρησή τους επισκέφθηκαν την πόλη της Λάρνακας και εντυπωσιάστηκαν από τις τουριστικές υποδομές της. Με την βοήθεια των ξεναγών οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν την ιστορία της Κύπρου σε όλες τις περιόδους (Αρχαία Κύπρος, Αγγλοκρατία, Πραξικόπημα και Τουρκική Εισβολή) και εντυπωσιάστηκαν από την οικοδομική και τουριστική ανάπτυξη της Κύπρου. Τέλος, οι επισκέψεις στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», στο προπονητικό κέντρο της ομάδας του ΑΠΟΕΛ και στο Mall της Λευκωσίας κάλυψαν όλα τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν, πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το επίπεδο του προγράμματος κατάρτισης, από τους εκπαιδευτικούς και συντονιστές του προγράμματος και από την φιλοξενία των Κυπρίων. Αρωγός και συμπαραστάτης στην ποιοτική υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. εγκριθέντος σχεδίου, είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών-Εθνικός Φορέας διαχείρισης των προγραμμάτων Erasmus + στην Ελλάδα.